10. 8. 2012

X-pyr 6. deň


   Po včerajšej dráme začali chalani okolo 7:30 šlapať na dnešný štart. 1700 výškových metrov dali za 4 hodiny, čo je výborný výkon, keďže išli po cestách a nie turistických chodníkoch. Výkon je to výborný aj napriek tomu, že majú za sebou ťažký večer keď si v kempe trochu popivkovali. Ranné výšlapy stihol aj v Castejóne Ivan Colás 1500m za 4hodiny a v predu Alex 400m za 3 hodiny. Ozývajú sa šumy, že Alex má problémy s členkom a len s veľkými ťažkosťami sa dostáva do predu na pešo. Zdá sa, že dnešok môže dostať aj optimistické zafarbenie a nič pre Kuba nemusí byť stratené.



   Kubčo odštartoval krátko po 13hodine, keď vôbec nefúka silný vietor ako bolo predpovedané. Rýchlo nastúpa do 3300, čo je zároveň strop dnešných povolených dostupov a letí preč. Od Peťa viem, že prešvihol hranicu o 3 metre a budeme dúfať, že mu dnes na večer niekto nešupne penalizáciu... Alex stále nie je na štarte a jediný kto zatiaľ letí je v Castejóne odštartovaný Inigo Gabiria.
  O hodinu neskôr Kubčo po sérii nižších letov vo výškach pod 2000metrov opäť vytáča 3000 a letí s vetrom v chrbte. Striedajú sa rýchlosti medzi 50 a 70km/h. Za ním letí skupina domácich pilotov, ktorí sa nechcú na domácej pôde vzdať a radi by dnes prešpurtovali Alexa aj Kuba. Alex stále nie je vo vzduchu a Kubo sa k nemu po hodine priblížil na menej ako 40km. Dnes to bude ešte veľmi zaujímavé.

   Alex vzlieta až o 14:36 a zdá sa, že miesto štartu nebolo výhodné na tento smer vetra. Vzadu na plný plyn uháňajú Ivan Colás a Alfredo Martin. Vidno, že sa v týchto horách vyznajú a letia naozaj rýchlo. Ľahko dosahujú miesta kde sa chalani včera toľko vytrápili a prelietavajú ich rýchlosťou 60km/h a viac Konečne sa 15:20 aktualizuje Kubčova pozícia a už je pred Alexom. Alex sa iba pomaly zdvihol a teraz súťažia opäť proti sebe rovnako ako v prvé dni. Domáci na livetracku vyslovujú predpoklad, že dnes možno X-pyr 2012 bude mať prvého alebo prvých pilotov v cieli. Ale to ešte nikto z nás netuší, že od mora fúka silná bríza.

   15:45 nám to začína byť všetkém jasné, hneď po tom ako sa nádejný boj končí pristátím v doline pred posledným otočným bodom. Kubo uvial za necelé 3hodiny 86km. Nerozumiem tomu výškovému limitu, čo mali dnes stanovený na 3300 metrov pretože vzadu Alfred Martin veselo búcha 3800m.

   16:17 volá Kubčo a pýta sa či Alex ešte letí, s úľavou mu môžem povedať, že nie a že pristál na hrebeni 4km od neho kúsok pred otočným bodom. „Strašne tu fúka, už som vôbec nešiel dopredu a musel som pristáť. Ty kokos to čo je, piči práve vidím plný skleník gándže, čožééé..... Ola, no nič večer Ti zavolám.“

   Takže skupina miestnych pilotov čo sa rúti za prvými dvoma sa zrejme tiež nedostane ďalej ako Alex a Kubo. Chalanov zastavila tzv. Mariňada a ja dúfam, že posadí aj Colása, ktorý dnes úžasne s prehľadom previal dobrých 130km. 17:40 sú na poslednom otočáku Alex, Ivan Colás a Inigo Gabiria. Všetci tam pristáli a súboj o víťazstvo sa teda naozaj začína odznova. Zo štvorice odlieta ešte slabých 5km Alex a zostane dnes na prvom mieste s minimálnym náskokom a 74,5km od cieľa. Organizátor opisuje zážitky Colása a ostatných lokálnych pilotov slovami ako „brutálny deň, turbolentné stupáky +10m/s, rýchlosť miestami 90km/h, bolo to tvrdé.“

Zajtra snáď cieľ a párty za veľkým dobrodružstvom
  
Naši chalani tak po dnešku ešte na večer musia došlapávať z doliny na otočný bod a majú o zábavu postarané. Zajtra to bude šprint do cieľa, ktorý bude určite zaujímavý. Uvidíme či to bude čisto letecký súboj alebo sa časť trate dokonca pobeží, čo by nahrávalo Kubčovi. Nálada je inak dobrá a Kubo bol veľmi veselý aj napriek tomu, že dnes opäť 3 hodiny blúdil v skratkách nad miestom kde pristál. No pivo to dnes večer hádam spraví.
blog comments powered by Disqus

OBĽÚBENÉ PRÍSPEVKY