6. 8. 2012

X-Pyr 2 deň

Druhý deň sa na X-pyr vylepšuje počasie a organizátori prorokujú prvé prelety. Po včerajšku sú asi všetci unesení z výkonu "dos primeros" Alexa Ciuhandu a Jakuba Beňa, keď obaja prešli viac ako 70km. Kubo včera dosiahol otočák ako prvý a prvú pozíciu si udržal aj do dnešného dňa.
Za chrbtom sa im ale vytvorila silná skupina preletárov, ktorá sa chce pokúsiť ich náskok čo najskôr zmazať. Situáciu im však dosť komplikuje severovýchodný vietor, čo tejto zaostávajúcej časti závodného poľa nevyhovuje nakoľko sú na kopci, ktorý má južný štart. Do rotoru ako prvý z nich štartuje krátko poobede Inigo Gabiria, a pomaly v asi jednotkových stupákoch získava 1000 metrov nad terén. Postupne začína letieť späť do väčších kopcov a sťahovať doobedný náskok Alexa a Jakuba.
Alex Ciuhandu sa pri prenasledovaní Kuba zasekal v kopcoch južne od neho a pomalšou chôdzou naňho stratil. Kubo evidentne zvolil rovinatejšiu variantu trasy a rýchlo postupoval po asfaltkách ďalej. Doobeda všetko vyzeralo v jeho prospech, ale bolo zrejmé, že piloti vo vzduchu a v kopcoch budú predstavovať možné ohrozenie jeho pozície.
Keď bolo jasné, že Inigo nevyhnije a presunie sa priebežne na prvé miesto, Kubo odbočil
z roviny smer prvé severne orientované kopce v okolí. Suporter Peťo Botló presondoval oblasť a našiel možný štart nad dedinkou Capilla - kopec s prevýšením cca 200m. Medzitým pristáva Inigo na hrebeni (v 700 metrovej výške) asi 10km pred Kubom, podľa videa je spokojný "De puta madre", že dosť v pohode. Stupáky + 1/ms a dostupy do 1300m, prelet 22km. Po prelete sa nikam neponáhľa a ostáva na hrebeni oddychovať veď je na prvom mieste.

Jakub zatiaľ štartuje asi  o 15:30, ale za pár minút stojí opäť v doline na zemi. Viem si predstaviť ako nadáva na toto lietanie v pahorkatinách. Neostáva mu nič iba pobaliť veci a určiť ďalšiu stratégiu.

Na južnej strane od trasy je veľmi blízko popredným miestam dvojica Ivan Colas a Alfredo Martin, ktorým sa napokon podarilo preletieť síce neveľkú vzdialenosť, tá ich však ako každého kto dnes letel posunula do predu. Zo skupiny prenasledovateľov pre problémy odstupuje dvojica Oriol a Javier Fernandez.
V priebehu dnešného dňa sa tak vytvorili 2 vedúce skupiny na dvoch trasách - Severná od trasy na ktorej sú Inigo Gabiria, Kubo a Alex a Južná od trasy, kde šlapú Colas a Martin od ktorých sa Inigo svojím preletom oddelil.

Niečo po 16:30 štartuje Alex a darí sa mu získať výšku, Kubo zatiaľ smeruje opäť na kopec, z ktorého dnes už raz neúspešne zletel.

17:00 Alex prelietava Kuba a má dostatok výšky cca 1000m, čo je v tých pahrboch asi naozaj dosť. Zdá sa, že pomalá cesta v kopcoch a čakanie mu dnes prinieslo ovocie.

17:30 sa Alex na hrebeni dostáva na prvé miesto a Inigo štartuje vzápätí za ním aby sa udržal čo najviac v kontakte.

17:40 Kubo štartuje opäť z toho istého kopca ako pred 2 hodinami. A po takmer polhodine sa dostáva konečne do obstojnej výšky, zdá sa že konečne prelomí dnešnú smolu. Približne o hodinu dosiahol hrebeň, ktorý pred ním preleteli Alex a Inigo. O 19:00 pokračuje po hrebeni pešo a Peťo ho nasleduje autom z doliny. Nakoniec o 20:00 je približne 7km vzdušnou čiarou za obidvoma.

Na Južnej trase sa nič nemení a v kontakte s prvými sa držia Martin a Colas v pozadí s Heidom, ktorý sa ich snaží udržať na dosah. Obe skupiny smerujú jasne k otočnému bodu č.2, ktorý je momentálne (o 20:00) vzdialený 10km od prvých pretekárov.

22:30 Do druhého otočáku chýba Inigovi už iba 4,5km, Alex šlape za ním a Kubo ostáva na vrchole Col dela Burdincurucheta (takmer 1150m) asi 4km za obidvoma. Zdá sa, že všetci ostanú na noc na výhodnom mieste pre výber štartovačky na budúci deň a nikto to už dnes nebude hrotiť. Podľa Aďa má byť zajtra super počasie, takže sa dá očakávať, že doterajšie poradie sa bude meniť a uvidíme zápas vo vzduchu. Neostáva mi viac ako popriať chalanom dobrý spánok a sviežu stratégiu na zajtra. Myslím že Kubo dnes ukázal, že nemá problém ani pod tlakom vyšlapať ten istý kopec 2 razy a chytiť sa vo večernej termike. Však kto ho pozná tak vie..  Pokračovanie

blog comments powered by Disqus

OBĽÚBENÉ PRÍSPEVKY