14. 9. 2010

Greda

Objav pre dovolenkárov v Chorvátsku. Trochu sme s Tomášom a našimi polovičkami blúdili po Chorvátsku a Bosne a Hercegovine a našli sme terén vo vnútrozemí Chorvátska necelých 50km od Splitu menom Greda. Je to miesto, ktoré sa nachádza pri 16km dlhom jazere Peručko v okrese Sinj pri obci Gornji Bitelić. Jazero s nádhernou čistou vodou a plážami, na ktorých sa dá krásne freekempovať.



 v tejto oblasti sa nachádzajú dve štartovačky - jedna  na všetky južné smery až po západ a druhá menom Svilaja na sever a severovýchod nad obcou Zelovo vo výške 1250mnm. Na obe sa dá pohodlne vyjsť autom až na štart.


 my sme mali to štastie si polietať na južnej strane. Zo začiatku podmienky vyzerali dosť nevýrazne - modrá obloha bez mračku, po obede sa objavili vatičky len sem tam na vyšších kopcoch, ale po štarte nás prekvapili 5-kové stupáky, ktoré siahali až do výšky 2200mnm.  viditeľnosť nádherná.




  Po pristátí sme sa stretli s padáčkárom, ktorý tam je správcom terénu a dal nám o viac informácií o lietaní v oblasti. Každý rok sa tam koná chorvátsky pohár a už viac krát sa konkretne jemu odtiaľ podarilo uletieť cez 100km. Tiež spomenul, že letieť do Bosny nie je problém, už to aj urobil a žiadne problémy na hraniciach nemal. Dokonca sa dá hranica prejsť na Občiansky preukaz EU. My sme tam odleteli cca 30km FAI trojuholníky, lebo sme babám nechceli komplikovať život a na pristávačke nás čakali s chutnou večerou :D.

Pár výstrah ku kempovaniu: nevyberajte si miesta s označením "dangerous mins" - môže to vašej polovičke spôsobiť menšiu paniku a pri jazere spávajte v stane, ak nechcete, aby vám líšky robili pedikúru :D.
Už sa teším na ďalšiu návštevu tohto miesta, a poletím do neznáma.

Link na miestnych padáčkárov: http://www.pegaz-paragliding.com/
blog comments powered by Disqus

OBĽÚBENÉ PRÍSPEVKY