7. 8. 2012

X-Pyr 3.deň

Ráno sa v tretí deň rozbieha iba zľahka. Pohyb na trati sa začal až okolo 8:00. Vpredu sa pohybuje Inigo, ktorý smeruje k otočnému bodu Pic d Ohry s nadmorskou výškou nášho Chopku. Je to prvý vrchol nad 2000 metrov a znamená to, že konečne piloti smerujú do väčších hôr, kde namiesto kilojoulov snáď budú spaľovať termiku. Na južnej trase skupina Colas, Martin a Heidel, tiež postupuje od skorého rána, zatiaľ čo „dos primeros“ Alex a Kubo ostávajú na miestach nocľahu.

 9:30 vstupuje Inigo Gabiria do zóny otočného bodu ako prvý. Kubo a Alex čakajú na svojich pozíciách. Podľa meteo stanice v danej oblasti fúka svieži juhovýchod do 5m/s, čo by mohlo chlapcom komplikovať situáciu, pretože nemajú kompaktný hrebeň a musia všetko preskakovať proti vetru. Podľa ich vyčkávania je jasné, že plánujú letieť.

10:30 trojica na južnej trase letí na svahu hrebeňa, majú silný vietor ale letieť sa ešte dá, meteostanica hlási nárazy do 8m/s v 1000m. Zdá sa že dnes bude veterno a možno predsa budú musieť šlapať. Trojica z juhu Colas, Martin a Heidel sa onedlho dostáva svojim letom pred Kuba. Poradie je Inigo Gabiria, Alex Ciuhandu a spomínaná trojka. Kubčo je teraz na 6tej pozícii a začína šlapať trasu, ktorú včera na večer prešli Alex a Inigo.

11:30 je z Inigovho videa z Pic d Ohry jasné, že vietor je príliš silný a predpoveď nevyšla podľa očakávania. Skutočnosť, že ho ani nepočuť do kamery kvôli vetru, hovorí sama za seba a vo výške nad 1500 metrov je ozaj fičák. Kubo šlape ďalej smerom k otočáku a asi dnes nebudeme svedkami zázračných preletov. V tejto fáze preteku stačí aj 10km let a posúva to pretekára o niekoľko priečok dopredu. Na poludnie ohlasuje organizátor „viento es muy fuerte“ čo v tomto prípade znamená 60km/h...

13:08 prechádza cylindrom otočného bodu trojica z južnej trasy a doháňa Iniga. Alexova pozícia ostáva nezmenená a čaká asi 4km pred otočným bodom na oslabenie vetra. Kubo je 6km od otočáku a k Alexovi by mal prísť v dohladnej dobe. Dos primeros sú teda na piatom a šiestom mieste.

Niečo po 15:10 štartuje Alex a ukrajuje prvé metre hrebeňa k otočáku. Inak dnes je extra ťažké sledovať live tracking lebo ikony sú zmrznuté a naozaj nevieme čo sa deje... Podľa všetkého sa ale veľa taktizuje a vyčkáva pretože nedochádza k nejakým dramatickým pohybom v pred. Jedinú motiváciu majú pretekári vzadu poľa a darí sa im doťahovať náskok na prvú skupinu.


Okolo 16:00 sa do vedenia dostáva Ivan Colas, za ním letí aj Heidel a Alex. Inigova ikona sa nehýbe rovnako ako Kubova. Jediná správa o tom že sa pokúša vzlietnuť je od Lutxiana na odkazovom panely live trackingu. Zdá sa, že vietor ustáva a o 16:30 máme vo vzduchu aspoň 5 pilotov o ktorých vieme...


17:00 Kubo má výšku 2030metrov a letí na dohľad s ostatnými, konečne ožil jeho tracker a opäť ho vidno hýbať sa. Alex a Inigo majú náskok a letia pozdĺž hrebeňa a Kubo na 3mieste zamieril na juh. 17:30 pristáva v doline pri trojici Colas, Martin a Heidel. Alex a Inigo sú asi 7km od nich ale majú výhodu hrebeňa.

Napísal Zdeno Vacke
blog comments powered by Disqus

OBĽÚBENÉ PRÍSPEVKY