17. 5. 2011

Škótsko - Isle of Skye

Lietali ste už v Škótsku?

Nádherné trávnaté pohoria vysočiny tiahnuce sa široko-ďaleko, posiate trblietajúcimi sa jazerami a kraj popretkávaný silnou históriou a legendami.


Čaro tejto krajiny si vás získa hneď na prvý pohľad. Niet sa čo diviť, keď tak veľmi pripomína naše hory. Niečo je ale predsa len iné. Namiesto hustých lesov tu poväčšinou nájdete holé kopce, posiate trávou a nízkymi kríkmi. Padáčkar si neodmysliteľne všimne neobmedzené možnosti štartov a pristátí.

Presuňme sa ale o kúsok ďalej, na malý, nenápadný, ale turisticky atraktívny ostrov Isle of Skye.

Konkrétne hrebeň Trotternish nachádzajúci sa na severovýchodnej strane ostrova. Celý hrebeň (cca 30 km) vznikol veľkými zosuvmi pôdy a vytvoril tak viacero skalných útesov a ich rôznych formácií.

Miesto je vyhľadávané pre svoju neobyčajnú, dych vyrážajúcu atmosféru. Nachádzajú sa tu dve najznámejšie pamiatky. Na jednom konci hrebeňa Old Man of Storr - samostatný skalný útes, pred ktorým sa rozprestiera miesto nazývané svätostánok a na druhom konci Quiraing - oblasť s neobyčajnou skalnou formáciou, pripomínajúcu mesačnú krajinu. To je aj jediným stále aktívnym miestom, kde kvôli zosuvu musia každoročne opravovať cestu.

Celý hrebeň je orientovaný na východ a za ideálnych podmienok sa vám naskytne jedinečná možnosť pozrieť si túto nádheru celú. Treba už len vychytiť počasie, čo na Škótske pomery asi nie je také jednoduché. No v každom prípade, keď budete mať cestu okolo, nezabudnite si zobrať so sebou padák.


foto: Mike Jardine


View Larger Map




blog comments powered by Disqus

OBĽÚBENÉ PRÍSPEVKY