10. 10. 2010

DOKDO – nový materiál s trojnásobou životností a nižší váhou


DOKDO – nový materiál s trojnásobou životností a nižší váhou

Možná už jste si všimli velmi zajímavé novinky mezi materiály. Není to Skytex, není to Galvenor, je to DOKDO - nový materiál jihokorejského výrobce, který současné době naleznete na modelech ATIS 3 a ERIS 4 výrobce SKY Paragliders. DOKDO vykazuje díky vysoce kvalitnímu tkaní a kvalitnímu zátěru třikrát nižší hodnotu porozity, než Skytex a může se pochlubit také nižší váhou. Majitelé padáků ušitých z DOKDO ocení nízkou váhu, lepší regeneraci po zaklopení a hlavně podstatně delší životnost.
Článok prebraný z http://elspeedo.cz/


Něco o historii výrobce materiálu DOKDO

Jedná se o jihokorejskou firmu s názvem Dominico Textiles. Je to firma založená roku 1997 po jihokorejské hospodářské krizi. Firma začínala jako dodavatel tkaniny pro outdoorové výrobce, zejména pak výrobce stanů pro extrémní podmínky. Vyvinuli tkaniny pro North Face a jejich ultralehké expediční řady stanů, pracovali na řadě dalších speciálních tkanin, vysokopevnostních a speciálních - například brzdící padáky a podobně.

Později pracovali na materiálech pro Kity, kde byly kolem roku 2002 téměř dominantním dodavatelem do všech čínských a korejských výrobních firmiček a velkých firem. V roce 2002 začali rovněž vývoj padákových tkaniny, pro seskokové a záložní systémy a pro klouzavá křídla.

Co se týče velikosti, je to firma asi o 60 lidech, s vlastními vývojovými laboratořemi, mají i laboratoř přímo ve výrobě a každý materiál nové výrobní dávky je touto laboratoří testován, vzorky jsou uloženy a odběratel dostává referenci. Jedná se o přípravu na vyšší stupeň řízení kvality, v Asii to není ISO, ale jedná se o místní certifikáty kvality.

Tkanina DOKDO

Všechny tkaniny se vyrábějí z vláken Nylonu 6.6 - high tenacity nylon, neboli vysokopevnostní Nylon.
Označení je v podstatě celkem jednoduché. DOKDO označuje název produktu, číslo, které následuje je pak 20 nebo 30. Toto číslo označuje pevnost (objemovou hmotnost) - ale v deniarech, v tabulce SI se jedná o značení dTex a rozdíl je 10% - což je možno zanedbat.

Definice dTexu je tato: stands for decitex. Tex is the international unit for the fineness of textile fibres, and expresses the weight in grams per 1,000m length; ie 1 tex is 1g/km. Decitex or dtex stands for the weight in grams of a fibre 10,000 m long. The higher the dtex figure, the coarser the fibre.

Pro vás, které zajímají konkrétní technické údaje,

přikládáme také tyto soubory:

Porcher 2009.pdf
Dokdo 2009.pdf

Článok prebraný z http://elspeedo.cz/
blog comments powered by Disqus

OBĽÚBENÉ PRÍSPEVKY